Nalewka lipowa na kwiatach lipy: najlepsza lipówka podlaska

Nalewka lipowa na kwiatach lipy: najlepsza lipówka podlaska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka lipowa z lipowym miodem to najlepsza podlaska lipówka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nalewka lipowa na kwiatach lipy to niezwykle aromatyczny trunek. Kwiaty lipy pachną niezwykle słodko, wręcz miodowo. Właściwie podlaską lipówkę należałoby nazwać miodówką, ponieważ ważnym składnikiem idealnego nastoju jest miód lipowy z poprzedniego roku. Taka nalewka to kordiał prawdziwy. Oto przepis na nalewkę na kwiatach lipy, czyli najlepsza lipówka podlaska. Polecamy! 

Składniki

  • 4 czubate szklanki kwiatów lipy

  • 0,75 l miodu lipowego

  • 250 ml wody

  • 1 l wódki czystej 40%

  • 350 ml spirytusu 96%

  • 1 cytryna, tylko skórka otarta lub ścięta bez albedo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kwiaty lipy zebrać w suche, słoneczne przedpołudnie. Odmierzając ilość, lekko ugnieść w szklance. 

  • Wodę zagotować, odstawić do przestygnięcia. Gdy woda jest jeszcze ciepła, ale nie gorąca, dodać miód i wymieszać.

  • Kwiaty przełożyć do sporego słoja, zalać mieszaniną wody i miodu. Dodać wódkę i na koniec spirytus. Oraz skórkę z cytryny. 

  • Zamknąć szczelnie i pozostawić na parapecie okna. 

  • Nalewka powinna dojrzewać około 2 tygodni. Co drugi dzień potrząsać słojem. 

  • Po 2 tygodniach przecedzić nalewkę, ponownie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie do sklarowania.

  • Po tym czasie rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, opatrzyć butelki nazwą nalewki i datą butelkowania. 

  • Przechowywać w ciemnym miejscu o stabilnej temperaturze, najlepiej w piwnicy lub chłodnej spiżarni. 

  • Nalewka powinna w tych warunkach leżakować co najmniej 6 miesięcy. 

Praktyczne wskazówki przygotowania domowych nalewek

Domowe nalewkarstwo może stać się życiowym hobby. Nie wymaga specjalnej wiedzy, ani umiejętności. Wystarczy mieć cierpliwość i nie spieszyć się zbytnio. 

Najważniejszej to:

  • stosować alkohol dobrej jakości

  • świeży surowiec zielarski zbierać w suche przedpołudnie i od razu nastawić na nim nalewkę

  • świeże owoce powinny być nie uszkodzone i bez pleśni

  • można śmiało używać suszonych ziół i owoców

  • dodawać przyprawy i eksperymentować z nowymi

  • być uważnym i cierpliwym

  • do każdego nalewu dodać odrobinę czułości

  • radośnie dzielić się swoimi dziełami z innym

Ocena: 3,5