Likier z malin: przepis podlaski
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Likier malinowy to idealny dodatek do mocnej czarnej kawy. Jego słodycz, aromat i piękna czerwona barwa ogrzeją nas w długie zimowe wieczory. Na Podlasiu likier przyrządza się malin zbieranych w lesie, ale śmiało można użyć malin ogrodowych, pod warunkiem, że są słodkie i soczyste.
Czy myć świeże maliny?, odpowiadamy na to odwieczne pytanie.
SKŁADNIKI
- 1 l soku z malin (na tę ilość soku potrzeba ok. 1,5 kg malin)
- 1 l spirytusu
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzałe maliny przebrać, usunąć nadpsute, opłukać, osuszyć.
- Maliny przecisnąć przez sokowirówkę.
- Otrzymany sok zmieszać z cukrem i gotować usuwając starannie szumowiny. Gdy przestaną powstawać szumowiny, sok zdjąć z ognia i nieco przestudzić.
- Do jeszcze ciepłego syropu wlać spirytus, zamieszać, odstawić w zamkniętym naczyniu na 1 tydzień.
- Gotowy likier przesączyć przez filtr do kawy, rozlać do butelek, zakorkować, opatrzyć nalepką z opisem i datą butelkowania.