Likier morelowy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Łagodny zapach moreli, ich piękno i soczyste, słodkie wnętrze chce się zatrzymać na długie zimowe wieczory. Można z nich zrobić dżemy i konfitury, ale także likier, który ogrzeje nas aromatem lata w długie zimowe wieczory. Morelowy likier zazwyczaj pije się do czarnej kawy. Jest bardzo popularny w wiedeńskich kawiarniach, gdzie podaje się go w małych kieliszkach. Także w Polsce ma swoich zagorzałych zwolenników. Polecamy ten przepis, każdemu kto lubi pachnące owocami lato.
SKŁADNIKI
- 1 kg moreli
- 1/2 litra wódki czystej
- 80 dag cukru
- po 80 ml brandy (lub koniaku) i rumu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
- Układamy je w słoju i zalewamy wódką. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce.
- Po 6 miesiącach alkohol przecedzamy (owoce można np. zmiksować i użyć jako warstwę tortu dla dorosłych lub do polania lodów).
- Z cukru oraz 1 i 1/2 szklanki (375 ml) wody gotujemy syrop. Gdy wystygnie, łączymy go z alkoholem.
- Dolewamy rum i brandy. Likier odstawiamy na 4 tygodnie, po czym ostrożnie (by szumowiny zostały na dnie) przelewamy do butelki. Butelkę korkujemy i opisujemy.