Likier morelowy

Likier z moreli
Autor: thinkstockphotos.com Morele pachną dojrzałym słońcem.
łatwy
20 min
4

Łagodny zapach moreli, ich piękno i soczyste, słodkie wnętrze chce się zatrzymać na długie zimowe wieczory. Można z nich zrobić dżemy i konfitury, ale także likier, który ogrzeje nas aromatem lata w długie zimowe wieczory. Morelowy likier zazwyczaj pije się do czarnej kawy. Jest bardzo popularny w wiedeńskich kawiarniach, gdzie podaje się go w małych kieliszkach. Także w Polsce ma swoich zagorzałych zwolenników. Polecamy ten przepis, każdemu kto lubi pachnące owocami lato.

SKŁADNIKI

  • 1 kg moreli
  • 1/2 litra wódki czystej
  • 80 dag cukru
  • po 80 ml brandy (lub koniaku) i rumu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
  • Układamy je w słoju i zalewamy wódką. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce.
  • Po 6 miesiącach alkohol przecedzamy (owoce można np. zmiksować i użyć jako warstwę tortu dla dorosłych lub do polania lodów).
  • Z cukru oraz 1 i 1/2 szklanki (375 ml) wody gotujemy syrop. Gdy wystygnie, łączymy go z alkoholem.
  • Dolewamy rum i brandy. Likier odstawiamy na 4 tygodnie, po czym ostrożnie (by szumowiny zostały na dnie) przelewamy do butelki. Butelkę korkujemy i opisujemy.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej