Likier krupnik korzenny: przepis na wyjątkowy alkohol

2021-03-29
Krupnik korzenny
Autor: Krzysztof Zasuwik Krupnik to tradycyjna polska wódka, z miodem i korzennymi przyprawami - można ją podawać na ciepło
łatwy
25 min
4

Krupnik należy do tradycyjnych domowych polskich wódek o dużej zawartości cukru, czyli likierów.  Przygotowywany z dodatkiem miodu i korzennych przypraw alkohol można podawać na gorąco lub na zimno. Ciepły krupnik idealnie rozgrzeje po zimowej sannie lub spacerze. 

SKŁADNIKI

  • 30 dag miodu,
  • 1/2 l spirytusu,
  • 1/4 l wody,
  • 1/2 laski wanilii,
  • szczypta cynamonu,
  • 3 goździki,
  • 1/4 gałki muszkatołowej,
  • ziele angielskie,
  • skórka pomarańczowa - otarta z jednej sparzonej pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód z korzennymi przyprawami zarumienić w rondlu, wlać wodę i zagotować.
  • Dodać spirytus i wymieszać (nie gotować).
  • Następnie przelać do dużej butelki, zakorkować i odstawić na 24 godziny.
  • Gotowy krupnik przecedzić, podgrzać i podawać w małych filiżankach do kawy.