Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato

Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzane wino po szwedzku to prawdziwa eksplozja wrażeń.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

To uczucie, kiedy w mroźny zimowy wieczór siadasz w fotelu z kubkiem grzanego wina, jest jednym z najprzyjemniejszych i najbardziej kojących, jakie znam. Za oknem skrzy się śnieg, a w ciepłym domu twoje ciało rozgrzewa, utula i rozwesela pyszny, aromatyczny napój. Grzane wino po szwedzku musi być mocne i cudownie pachnące przyprawami, to prawdziwe pocieszenie po ciężkim dniu.

Składniki

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina

  • 1 szklanka białego rumu

  • 1 szklanka burbonu

  • 1/2 szklanki brandy

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki rodzynek

  • 1/4 szklanki migdałów bez skórki

  • skórka otarta z 1 pomarańczy

  • 1 pałeczka cynamonu

  • 5 goździków

  • 5 ziaren kardamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki wymieszaj w sporym garnku i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

  • Gorący napitek przecedź i rozlej do garnuszków lub szklanek. Podawaj dobrze ciepłe.

tip dnia

Rodzynki i migdały "ugotowane" w grzanym winie można wykorzystać do deserów lub dodać do dań z drobiu. Świetnie pasują na przykład do kotlecików z indyczej piersi.

Ocena: 2,1
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.