Rodzynki i migdały "ugotowane" w grzanym winie można wykorzystać do deserów lub dodać do dań z drobiu. Świetnie pasują na przykład do kotlecików z indyczej piersi.
Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Grzane wino po szwedzku to prawdziwa eksplozja wrażeń.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
To uczucie, kiedy w mroźny zimowy wieczór siadasz w fotelu z kubkiem grzanego wina, jest jednym z najprzyjemniejszych i najbardziej kojących, jakie znam. Za oknem skrzy się śnieg, a w ciepłym domu twoje ciało rozgrzewa, utula i rozwesela pyszny, aromatyczny napój. Grzane wino po szwedzku musi być mocne i cudownie pachnące przyprawami, to prawdziwe pocieszenie po ciężkim dniu.
Składniki
750 ml czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka białego rumu
1 szklanka burbonu
1/2 szklanki brandy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki migdałów bez skórki
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 pałeczka cynamonu
5 goździków
5 ziaren kardamonu
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie składniki wymieszaj w sporym garnku i podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
Gorący napitek przecedź i rozlej do garnuszków lub szklanek. Podawaj dobrze ciepłe.
