Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Grzane białe wino - lekkie i rozgrzewające, po prostu bomba

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Grzane białe wino wygląda pięknie i smakuje obłędnie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Grzane wino to wymarzony trunek na długie zimowe wieczory. Nie tylko rozgrzewa, ale wprowadza też w błogi i spokojny nastrój. Zazwyczaj grzane wino przygotowujemy z wina czerwonego, ale ja polecam dziś nieco lżejszą, a równie dobrą, jeśli nie lepsza wersję, przygotowaną z wina białego z dodatkiem soku jabłkowego. Szklanka takiego wina, blask choinki i łagodna muzyka to trio dla mnie doskonałe.
Składniki
1 butelka białego wina
2 łyżki cukru lub miodu
1 gwiazdka anyżu
nieco skórki startej z cytryny
2-3 cienkie plasterki świeżego imbiru
odrobina cynamonu
kilka goździków
2 ziarna kardamonu
0,5 szklanki brandy lub calvadosu
0,5 szklanki soku jabłkowego
Do dekoracji:
plastry owoców
laska cynamonu
migdały
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie przyprawy wrzuć do garnka, zalej winem i sokiem jabłkowym i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Zdejmij z ognia i spróbuj, w razie potrzeby dosłodź.
Wlej brandy/calvados, wymieszaj. Przelej do szklanek, udekoruj wg uznania.