Grzane białe wino - lekkie i rozgrzewające, po prostu bomba

Grzane białe wino - lekkie i rozgrzewające, po prostu bomba

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grzane białe wino wygląda pięknie i smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzane wino to wymarzony trunek na długie zimowe wieczory. Nie tylko rozgrzewa, ale wprowadza też w błogi i spokojny nastrój. Zazwyczaj grzane wino przygotowujemy z wina czerwonego, ale ja polecam dziś nieco lżejszą, a równie dobrą, jeśli nie lepsza wersję, przygotowaną z wina białego z dodatkiem soku jabłkowego. Szklanka takiego wina, blask choinki i łagodna muzyka to trio dla mnie doskonałe.

Składniki

  • 1 butelka białego wina

  • 2 łyżki cukru lub miodu

  • 1 gwiazdka anyżu

  • nieco skórki startej z cytryny

  • 2-3 cienkie plasterki świeżego imbiru

  • odrobina cynamonu

  • kilka goździków

  • 2 ziarna kardamonu

  • 0,5 szklanki brandy lub calvadosu

  • 0,5 szklanki soku jabłkowego

  • Do dekoracji:

  • plastry owoców

  • laska cynamonu

  • migdały

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie przyprawy wrzuć do garnka, zalej winem i sokiem jabłkowym i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

  • Zdejmij z ognia i spróbuj, w razie potrzeby dosłodź.

  • Wlej brandy/calvados, wymieszaj. Przelej do szklanek, udekoruj wg uznania.

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.