Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewke ze śliwek

2021-08-31
Domowa śliwówka
Autor: Shutterstock Domowa śliwówka to najlepszy sposób na zachowanie smaku śliwek na lata.
łatwy
0 min
4

Do przygotowania śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram miękkich śliwek
  • 2 szklanki wódki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce włóż do słoja, zalej wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.
  • Słój szczelnie zamknij i zostaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni. Co 2–3 dni potrząśnij naczyniem, by przemieszać jego zawartość.
  • Następnie dodaj cukier, mocno potrząśnij i odstaw na miesiąc.
  • Po tym czasie odcedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na minimum 4 miesiące.
Dlaczego warto jeść śliwki?