Wielofunkcyjny robot kuchenny Kasia Plus MRK 11 – recenzja

2016-12-18 21:18

Robot kuchenny Kasia Plus MRK 11 firmy MPM zastępuje wiele innych akcesoriów kuchennych. To nie tylko klasyczny malakser i blender kielichowy, lecz także sprytne narzędzie do ścierania, krojenia, rozdrabniania i ubijania, a nawet wyciskania soku. Dużym atutem robota kuchennego jest również przyjazna cena.

Wielofunkcyjny robot kuchenny Kasia Plus MRK 11 – recenzja
Autor: mat. prasowe MPM Robot kuchenny MPM Kasia Plus MRK 11 to prawdziwe kuchenne centrum dowodzenia

Spis treści

  1. Ścieranie i krojenie – duży plus
  2. Domowe wypieki – malakser i ubijanie
  3. Rozdrabnianie – trudny test zaliczony
  4. Wyciskanie soku
  5. Podsumowanie

Ścieranie i krojenie – duży plus

Robot kuchenny Kasia Plus MRK 11 wyposażony jest w cztery tarcze ze stali nierdzewnej. I takie akcesoria bardzo ułatwiają i przyspieszają prace kuchenne:

Tarcza do ucierania ziemniaków – docenią ją miłośnicy placków ziemniaczanych. Starcie jednego ziemniaka trwa zaledwie kilka sekund. To o wiele szybsze i efektywniejsze niż ścieranie ich na tarce ręcznej, zwłaszcza jeśli chcemy nakarmić wiele osób.

Dwustronna tarcza do ścierania warzyw i owoców – doskonale radzi sobie np. ze starciem marchewki i dyni na ciasto. Tarcza jest dwustronna i można wybrać mniejsze lub większe otwory. Na duży plus – wszystko starte jest równo i niepostrzępione. Tarcze są godne polecenia np. podczas przyrządzania śledzia pod szubą.

Tarcza do krojenia w plasterki – błyskawicznie można pociąć ogórka czy cukinię. Mizeria gotowa w kilka minut! To również tarcza dwustronna, więc można wybrać grubość plasterków.

Tarcza do krojenia w słupki – najprostsze zastosowanie to pocięcie ziemniaków na frytki, i to błyskawiczne!

Domowe wypieki – malakser i ubijanie

Misa malaksera ma pojemność 1,5 l, co wystarczy do wyrobienia domowego ciasta (za pomocą haka). Robot dobrze sobie radzi z przygotowaniem ciasta na piernik (testowany był dyniowy) i na biszkopt.

Nakładka do ubijania zadowoli miłośników chrupiącej bezy. Białka ubijają się bardzo dobrze! Podobnie – łatwo idzie z ubiciem śmietany, można więc zapomnieć o gotowcach z chemicznymi dodatkami.

Rozdrabnianie – trudny test zaliczony

Rozdrabnianie mięsa czy ziół to sprawa dość prosta, ale do malaksera trafiły twarde sztuki – orzechy i migdały. Przy najwyższych obrotach i w trybie pulsacyjnym malakser sobie z tym poradził. Mała uwaga do osób, które nigdy nie rozdrabniały orzechów – lepiej tego nie robić w późnych godzinach, bo sąsiedzi nie będą zachwyceni!

Z kolei blender kielichowy to już klasyka kuchenna. Idealny do koktajli (dobrze wyrobił zielony, z dodatkiem ziół), a także past – na pierwszy ogień poszła ta z makreli.

Wyciskanie soku

Z ręcznymi wyciskarkami do cytrusów bywa różnie, dlatego warto zautomatyzować pracę. Specjalna nakładka w robocie kuchennym to miły akcent – z pomarańczy szybko spływa sok. Warto też zwrócić uwagę na pojemnik w roli sokowirówki. Udało się w nim wycisnąć sok z jabłek – na najwyższych obrotach.

Podsumowanie

Liczba akcesoriów i drobiazgów w robocie kuchennym Kasia Plus MRK 11 na początku przyprawia o zawrót głowy. Jednak nawet mało doświadczony kucharz szybko sobie poradzi z zamontowaniem każdej części, bo nie jest to trudne. Zmywanie idzie łatwo, choć przy blenderze kielichowym trzeba się nieco nagimnastykować (zabrudzenia pod ostrzami). Również po ścieraniu warzyw trzeba poświęcić trochę czasu na mycie poszczególnych elementów, dlatego lepiej używać robota, gdy trzeba zetrzeć więcej produktów. Poza tymi drobiazgami robot kuchenny Kasia Plus świetnie radzi sobie ze wszystkimi pracami, do których został przeznaczony.