Żurek na Wielkanoc

2021-03-29
Żurek na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Żurek to ulubiona zupa wielkanocna Polaków
łatwy
30 min
4

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc, ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad.

Polecamy także: Jak przygotować chleb do żurku? Jak wydrążyć i co zrobić, żeby chleb nie rozmiękł? [WIDEO] oraz  Żurek czy barszcz biały? Która zupa wygra w wielkanocnym sporze? [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 3-4 białe kiełbasy
  • litr zakwasu
  • małe opakowanie gęstej śmietany
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól
  • 4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy ok. 20 min na bardzo małym ogniu.
  • Wyjmujemy kiełbasę, wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy razem ok. 5 min.
  • Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodajemy do zupy.
  • Na koniec doprawiamy całość śmietaną i do każdego talerza dodajemy przekrojone na pół jajko ugotowane na twardo.