Tradycyjny żurek na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Tradycyjny żurek na Wielkanoc jest prawdziwym staropolskim daniem. Żurek (bez kiełbasy) jadano w Wielkim Poście, ale pojawiał się również na świątecznym, wielkanocnym stole. Przepis na żurek wielkanocny jest bardzo prosty. Trzeba tylko wcześniej przygotować zakwas.
SKŁADNIKI
- 3-4 kawałki białej kiełbasy
- litr zakwasu
- małe opakowanie gęstej śmietany
- chrzan
- po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę zalej wodą, dodaj ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotuj około 20 minut na bardzo małym ogniu.
- Wyjmij kiełbasę, wlej zakwas, wrzuć zmiażdżony czosnek i gotuj razem około 5 minut.
- Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodaj do żurku pod koniec gotowania.
- Przed podaniem na stół dopraw całość śmietaną i chrzanem. Można podawać z ćwiartkami lub połówkami jaj na twardo.