Zupa krem z kasztanów jadalnych: przepis na kasztany

2021-03-29
Zupa z kasztanów jadalnych
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z kasztanów zachwyci gości i domowników swoim nietuzinkowym, lekko słodkawym smakiem
średni
45 min
4

Zupa z kasztanów jadalnych to propozycja na chłodne wieczory. Ta aromatyczna zupa z pewnością rozgrzeje i wprowadzi w dobry nastrój. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy dobry przepis na kasztany jadalne.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kasztanów jadalnych
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liście laurowe
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone kasztany jadalne połóż płaską stroną na desce i natnij je nożem "na krzyż". Ułóż kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut. Ugotowane i ostudzone kasztany obierz z łupin i posiekaj.
  • Wlej do garnka oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną.
  • Dodaj lekko posiekane kasztany, mleko kokosowe, pozostałe przyprawy i gotuj przez ok. 15 minut.
  • Zmiksuj na krem i gotuj jeszcze ok. 5 minut.