Zupa czosnkowa - jak przyrządzić?
2021-03-30
łatwy
35 min
5
Dieta wegetariańska
Zupa czosnkowa jest bardzo smaczna. Kto nie próbował, niech dłużej nie zwleka! Oto przepis na zupę czosnkową z ziołowymi kluseczkami. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.
SKŁADNIKI
- 1/2 litra rosołu lub bulionu warzywnego
- sześć dużych ząbków czosnku
- dwie bułki
- niepełną szklankę mleka
- gałkę muszkatołową
- pieprz i kurkumę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz czosnek i przez kwadrans gotuj go w rosole.
- Dorzuć pokrojone w kosteczki bułki oraz mleko, kurkumę i gałkę muszkatołową.
- Przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj (możesz też zrobić to w garnku, zdejmując go wcześniej z kuchenki), po czym gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
- Aby zupa czosnkowa była idealna, warto dorobić do niej ziołowe kluseczki. Potrzebne będą: posiekana natki pietruszki, jajo, szklanka mąki, ćwierć szklanki wody i sól. Z wszystkich tych składników zagniatamy ciasto, które łyżeczką wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy tak długo, aż wypłyną na powierzchnię wody.
- Czosnkowy bulion wlewamy do talerzy lub miseczek w serduszka i dekorujemy zielonymi kluseczkami. Smacznego!
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej