Zupa czosnkowa - jak przyrządzić?

2021-03-30
Judyta Wanicka
Zupa czosnkowa - jak przyrządzić?
Autor: Shutterstock.com Zupa czosnkowa to bogactwo smaku. Jest odżywcza i pyszna
łatwy
35 min
5

Dieta wegetariańska

Zupa czosnkowa jest bardzo smaczna. Kto nie próbował, niech dłużej nie zwleka! Oto przepis na zupę czosnkową z ziołowymi kluseczkami. Sprawdźcie, jak ją przyrządzić.

SKŁADNIKI

  • 1/2 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • sześć dużych ząbków czosnku
  • dwie bułki
  • niepełną szklankę mleka
  • gałkę muszkatołową
  • pieprz i kurkumę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz czosnek i przez kwadrans gotuj go w rosole.
  • Dorzuć pokrojone w kosteczki bułki oraz mleko, kurkumę i gałkę muszkatołową.
  • Przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj (możesz też zrobić to w garnku, zdejmując go wcześniej z kuchenki), po czym gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
  • Aby zupa czosnkowa była idealna, warto dorobić do niej ziołowe kluseczki. Potrzebne będą: posiekana natki pietruszki, jajo, szklanka mąki, ćwierć szklanki wody i sól. Z wszystkich tych składników zagniatamy ciasto, które łyżeczką wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy tak długo, aż wypłyną na powierzchnię wody.
  • Czosnkowy bulion wlewamy do talerzy lub miseczek w serduszka i dekorujemy zielonymi kluseczkami. Smacznego!
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Judyta Wanicka