Pomidorówka ze świeżych pomidorów: szybki przepis

Pomidorówka ze świeżych pomidorów: szybki przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest bardziej aromatyczna i delikatna od tej z przecierów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup. Gdy dostępne są świeże pomidory, zebrane z upraw polowych, warto z nich zrobić pomidorówkę na obiad. Taka zupa ma niepowtarzalny, esenscjonalny smak. Oto przepis na szybką pomidorówkę.

Składniki

  • włoszczyzna (2-3 średniej wielkości marchewki, 1 spora pietruszka, 1 mały seler lub kawałek większego, 1 por)

  • 1,5 kg świeżych pomidorów

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nastawić wywar: warzywa z włoszczyzny obrać, umyć i włożyć do garnka napełnionego wodą, tak aby warzywa były całe zanurzone, nieco posolić i gotować, aż warzywa będą miękkie.

  • Pomidory umyć, włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem (zakrywając całe).

  • Po kilku minutach wodę odlać, poczekać aż pomidory nieco ostygną, obrać je ze skóry i pokroić w niewielkie kawałki.

  • Włożyć pomidory do garnka z wywarem i gotować około 15-20 minut.

  • Po tym czasie odstawić ganek z ognia i gdy zupa nieco wystygnie wszystko zmiksować (można wyjąć część warzyw z włoszczyzny – wedle uznania).

  • Doprawić solą i pieprzem.

Ocena: 5