Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Soczewica i pomidory to doskonałe połączenie smaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj prosty przepis na zupę z soczewicy, sycące danie, które przygotujesz w 30 minut. Sprawdź, jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy. 

Składniki

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • mały koncentrat pomidorowy
  • średniej wielkości cebula
  • oliwa do smażenia (trzy, cztery łyżki)
  • kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oliwy – można to zrobić po prostu w garnku, w którym będziemy gotować zupę (zawsze lepiej jest zmyć mniejszą liczbę naczyń niż większą).

  • W tym samym czasie płuczemy w kilku wodach soczewicę.

  • Gdy cebula dojdzie, wlewamy do garnka litr lub półtora litra wody, wrzucamy bulion, soczewicę i koncentrat pomidorowy. Dosalamy do smaku i gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem.

  • Gdy soczewica zmięknie, zdejmujemy garnek z ognia.

  • Zupę w talerzu najlepiej i najzdrowiej udekorować posiekaną pietruszką lub koperkiem.