Zupa z dyni: przepis Anny Starmach

Zupa z dyni: przepis Anny Starmach

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupę z dyni można przyrządzac na wiele sposobów - tym razem prezentujemy przepis Anny Starmach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jesienią grzechem byłoby nie ugotować na obiad zupy z dyni. Jej kolor zachwyca oczy, a smak pieści podniebienie. Polecamy przepis skomponowany przez Annę Starmach, jurorkę Masterchefa. Jest prosty, a daje znakomity efekt!

Składniki

  • 250 g piersi kurczaka

  • 1 mała papryczka chilli

  • 5 cm świeżego imbiru

  • 500 g dyni, najlepiej hokkaido

  • puszka mleka kokosowego o pojemności 400 ml

  • 200 ml bulionu lub wody

  • świeża kolendra

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • ostra papryka

  • słodka papryka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka należy pokroić w kostkę o boku 2 cm. Obrać imbir i drobno posiekać. Posiekać też chilli. 

  • Zarówno imbir, jak i chilli wrzucić do mięsa i całość wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

  • Z dyni usunąć pestki i drobno pokroić. Czosnek oraz cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Dodać dynię. Smażyć 2 minuty.

  • Wlać bulion lub wodę. Zagotować. Gdy całość zacznie wrzeć, dodać mleko koksowe i zmiksować blenderem. Zagotować.

  • Na patelni z oliwą usmażyć kurczaka. Dodać go do zupy i pogotować ok. 5 minut. 

  • W międzyczasie doprawić zupę dyniową solą pieprzem i papryką.

  • Gotową zupę krem z dyni podawać ze świeżą kolendrą.

Ocena: 2,5