Krem z dyni: przepis na zupę dyniową z marchewką i imbirem

Krem z dyni: przepis na zupę dyniową z marchewką i imbirem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krem z dyni to pyszne, rozgrzewające danie w sam raz na jesień

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Krem z dyni to potrawa bardzo przyjemna w smaku i łatwa do przyrządzenia. Marchewka oraz imbir dodają zaś zupie charakteru. Sprawdź, jak zrobić pyszną zupę dyniową.

Składniki

  • szklanka puree z dyni
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki tłustej śmietany
  • ok. 2-3 szklanki bulionu (jego ilość zależy od gęstości puree, dlatego początkowo należy wlać tylko część bulionu, dzięki czemu kontrolujemy gęstość zupy)
  • duża cebula
  • marchewka
  • łyżeczka suszonego imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy w garnku na oliwie wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  • Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, bulion i puree z dyni. Gotujemy 10 minut, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Wszystko musimy zagotować.

  • Wyłączamy ogień. Całość należy zblendować na gładki krem. Jeśli zupa krem jest za gęsta, dolewamy bulionu aż do osiągnięcia oczekiwanej gęstości. Na sam koniec dodajemy śmietanę.

Przepisy z tej kategorii