Rozgrzewająca zupa krem z awokado
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Zupa krem z awokado przygotowana na rosole lub wywarze warzywnym jest pożywnym rozgrzewającym daniem. Dostarcza zdrowych wartościowych tłuszczów z awokado oraz witamin z grupy B. Ma także sporo wapnia oraz potasu. Sprawdź, jak zrobić zupę z awokado!
Przepis pochodzi z książki "Odmładzająca książka kucharska według diety strukturalnej" dr. Marka Bardadyna, wyd. Rebis 2012 r.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wywaru warzywnego, rosołu lub kostka rosołowa
- 1/2 litra wody
- 1 szklanka mleka
- 1 duże awokado (lub dwa małe)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 50 g sera gouda
- 1 łyżka siekanych orzechów lub migdałów
- sól morska, biały pieprz i szafran do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z wywarem, rosołem lub kostką rosołową. Do wrzącego wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę.
- Gotować przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania wlać mleko i wrzucić starty ser.
- Zagotować, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Zdjąć zupę z ognia, doprawić i odstawić, by nieco przestygła.
- Awokado przeciąć wzdłuż, usunąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki. Miąższ pokroić i wrzucić do zupy. Całość zmiksować.
- Posypać siekanymi orzechami lub migdałami oraz nitkami szafranu.