Zupa rybna ze szparagami

2021-03-29
Zupa rybna ze szparagami
Autor: Shutterstock Zupa rybna ze szparagami
łatwy
30 min
4

Do zupy rybnej ze szparagami możemy dodać 2 lub więcej gatunków ryb, im więcej, tym zupa będzie smaczniejsza. Będą do niej pasowały zarówno białe jak i zielone szparagi, w zależności od upodobania. Zupę podajemy z pokrojoną w kromki bagietką.

SKŁADNIKI

  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 500 g pomidorów (albo 2 puszki pomidorów)
  • 300 g szparagów oczyszczonych i pokrojonych, zachować główki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 l wywaru z ryby albo z warzyw
  • 900 g filetów z morszczuka
  • 450 g filetów z dorsza
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 łyżki gęstej śmietany i kawałki wędzonego łososia do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku podsmażyć na maśle czosnek, dołożyć pomidory, kawałki szparagów, przecier, wywar i połowę ryby. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Przestudzić i zmiksować.
  • Dodać resztę rozdrobnionych filetów rybnych, główki szparagów, gotować jeszcze przez ok. 8-10 min. stale mieszając. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
  • Rozlać na talerze, przybrać śmietaną i kawałkami łososia.