Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem

2021-03-29
Ludmiła Stawska
Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem to pyszne danie jednogarnkowe. Ta prosta zupa nawiązuje do tradycji polskiego krupniku. Tylko zamiast staropolskich krup, czyli kaszy, dodajemy ryż. Świetna potrawa dla całej rodziny. 

 

Przepis pochodzi z książki Ludmiły Stawskiej i Adrianny Ewy Stawskiej „Królestwo zup” z serii „Beszamel poleca”

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek od zapałek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ryżu
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso i warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa.
  • Rosół przecedzić, warzywa z rosołu pokroić na plasterki. Mięso pokroić na plasterki.
  • Do czystego rosołu dodać ryż i gotować na małym ogniu 20 minut.
  • Dodać warzywa, mięso i posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawać od razu, bo zupa szybko gęstnieje.
Ludmiła Stawska