Rozgrzewająca zupa czosnkowa z wędzonką: przepis

2021-03-29
Zupa czosnkowa z wędzonką
Autor: Shutterstock Aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca - zupa czosnkowa świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni
łatwy
140 min
4

Rozgrzewająca zupa czosnkowa z wędzonką świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Czosnek to bowiem naturalne lekarstwo na przeziębienie. Zupa z czosnkiem przypomina nieco wielkanocny żurek, więc zachwyci miłośników tradycyjnych dań polskich.

SKŁADNIKI

  • 700 g żeberek wędzonych
  • 150 g boczku wędzonego
  • 5 suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy KAMIS: 3-5 Liści laurowych; 5 szt. Ziela angielskiego; 3 łyżki Czosnku suszonego w płatkach Specialite; Przyprawa do żurku i barszczu białego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wędzonkę zalać zimną wodą.
  • Dodać namoczone grzyby, całą cebulę, płatki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około 2 godz.
  • Ugotowaną wędzonkę i grzyby posiekać w paski, ponownie włożyć do wywaru, dodać przyprawę do żurku i barszczu białego, zagotować, dodać śmietankę. Można podawać z plastrami białej kiełbasy.