Prowansalska zupa rybna: podajemy dobry przepis

Prowansalska zupa rybna: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zamiast rybę smażyć, przeznacz ją na pyszną zupę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kupienie świeżej ryby - zwłaszcza słodkowodnej - jest nie lada sukcesem. Jeśli Ci się uda, zrezygnuj z tradycyjnego smażenia ryby w panierce - przeznacz ją na pyszną zupę. Prowansalska zupa rybna jest aromatyczna i wyrazista w smaku. Podajemy na nią dobry przepis!

Składniki

  • łyżka oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • mały por pokrojony w plasterki
  • mała marchew pokrojona w słupki
  • łodyga selera naciowego
  • mała bulwa kopru włoskiego, poszatkowana w piórka
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 225 ml białego wina
  • 1,2 l wody
  • puszka pomidorów (400 g)
  • listek laurowy, sól, pieprz, spora szczypta szafranu
  • ćwierć łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 40 dag ryby o białym mięsie
  • dodatki: grzanki czosnkowe i natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zeszklić na oliwie czosnek z cebulą, dodać pokrojone warzywa (bez pomidorów), dusić na małym ogniu pod pokrywką, mieszając od czasu do czasu.

  • Gdy trochę warzywa zmiękną, wlać wino i wodę, dodać pomidory, przyprawy i skórkę pomarańczową. Zwiększyć ogień, doprowadzić do zagotowania.

  • Zmniejszyć ogień, gotować 30 minut, następnie włożyć kawałki ryby (wielkości pudełka zapałek) bez skóry. Po 10 minutach zupa jest gotowa.

  • Kawałki bułki podpiecz na złoto, otrzyj o nie ząbek czosnku. Zupę posyp posiekaną natką.