Polewka kaszubska: Boże Narodzenie na Kaszubach
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Polewka kaszubska to wersja rosołu, który rozgrzeje zmarzniętych gości. Tradycyjnie podaje się ją w okresie Bożego Narodzenia.
Zobacz: Śledzie w kapuście kiszonej: przepis na danie na Boże Narodzenie z kuchni kaszubskiej
SKŁADNIKI
- 40 dag wołowiny (np. rostbefu)
- 1/2 kurczaka
- 1 puszka groszku
- pęczek włoszczyzny
- 1 liść laurowy,
- ziele angielskie,
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę i kurczaka umyć, włożyć do 1,5 litra zimnej wody i gotować na słabym ogniu 40 minut. Następnie dodać umytą i obraną włoszczyznę, najlepiej pokrojoną w słupki. Po chwili dodajemy także listek laurowy oraz ziarna ziela angielskiego, gotujemy bardzo wolno przez kolejne 50 minut.
- Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy je z wywaru, studzimy, kroimy w słupki, wkładamy z powrotem do zupy, dodajemy groszek razem z zalewą. Gotujemy kilkanaście minut. Przyprawiamy polewkę solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.