Jak przygotować ciasto do pizzy? PIZZA - przepis na ciasto
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pizza to jeden z najpopularniejszych przysmaków włoskich. Pizzę robi się z ciasta chlebowego, na który kładzie się różne dodatki: wędliny, warzywa, pikle i sery. Podstawowe ciasto na pizzę, można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest włożenie wszystkich dodatków do środka i przygotowanie chlebka pizza, bogato nadziewanego tradycyjnymi dodatkami do włoskiego podpłomyka.
SKŁADNIKI
- 3 i 1/3 szkl mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 2-3 szklanki pokrojonych, ulubionych dodatków : salami, papryka, pomidory suszone, oliwki, szczypiorek
- 2 szklanki startego twardego sera mozarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ciepłej (nie gorącej) wody dodać drożdże, odstawić na 3-5 minut, a następnie dodać mąkę oraz sól i wymieszać łyżką.
- Dodać pokrojone dodatki i połączyć je z ciastem. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne i lepkie, należy dodać nieco mąki.
- Przykryć miskę ściereczką kuchenną i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt i posypać startym serem.
- Zwinąć w roladę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na pół godziny żeby nieco podrosło.
- Piec w 180°C przez około 35-45 minut, aż się zrumieni.
- Podawać lekko przestudzone z ulubionym sosem