Zupa z porów na piwie - oryginalna odmiana codziennej zupy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na zupę z porów o ciekawym smaku. Zupa na piwie nie będzie zawierała alkoholu, gdyż ten wyparuje podczas gotowania, natomiast smak zupy będzie wzbogacony o lekką chmielową goryczkę. Warto spróbować takiej odmiany, polubisz ten przepis.
SKŁADNIKI
- 2 pory
- 2 cebule
- 10 g masła
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 l piwa
- 2 duże ziemniaki
- 1 l wody
- 250 ml śmietany
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory przekroić wzdłuż, dokładnie opłukać, pokroić w półtalarki. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki.
- W głębokim rondlu zeszklić pora, pokrojoną pietruszkę i cebulę na maśle z olejem, wlać piwo, zagotować.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, Dolać wodę, posolić, gotować do miękkości (ok. 20 min.).
- Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową do smaku.