Zupa serowa z warzywami: idealna na chłodne dni

Zupa serowa z warzywami: idealna na chłodne dni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z warzyw po dodaniu żółtego sera zmienia się pożywne danie

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zupa serowa z warzywami jest pyszna. Może stać się ulubionym daniem obiadowym twoim i... twojego dziecka. Dzieci lubią rozpuszczający się ser, a i wielu dorosłych za im przepada. Plusem tej zupy jest fakt, że jest prosta w przygotowaniu, a jej smak można modyfikować wybierając różne gatunki sera.

Składniki

  • mały kalafior
  • 2 marchewki
  • pół szklanki śmietany do zupy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g żółtego sera pokrojonego w kostkę
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozdrobnionego kalafiora i marchewki ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać sól, pieprz, śmietanę i oliwę z oliwek.

  • Całość zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wody, jeżeli za rzadka - pogotować dłużej, do odparowania.

  • Na koniec do gorącej zupy wrzucić kostki sera, podawać z natką pietruszki.