Zupa paprykowa: przepis na pyszną zupę z papryki
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Zupa paprykowa to szybkie danie, która pachnie prawdziwym latem! Podajemy przepis na smaczna zupę z papryki z cielęciną, cukinią i kukurydzą.
SKŁADNIKI
- 25 dag cielęciny bez kości
- 4 strąki zielonej papryki (lub czerwonej)
- 6 łyżek kukurydzy z puszki
- 1 cukinia
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka margaryny
- 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki startego sera
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka łagodnej papryki w proszku
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego oraz białych włókien i pokroić w dużą kostkę. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki.
- Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na małą kostkę, a następnie zeszklić na margarynie. Dodać mięso i obsmażyć, ciągle mieszając.
- Koncentrat pomidorowy rozrzedzić bulionem i wlać do mięsa, posolić i dusić 20 minut.
- Paprykę i cukinię dodać do mięsa, zalać 5 szklankami wrzątku i gotować 15 minut.
- Dodać kukurydzę, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem wsypać natkę pietruszki i starty ulubiony ser.