Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórkowa to zupa, którą łatwo przygotować i lubią ja prawie wszyscy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Zupa ogórkowa jest pożywna i smaczna, ale należy do kwaśnych potraw. Możesz złagodzić jej smak np. dodając do niej ziemniaki i zaprawiając śmietaną.

Składniki

  • woreczek ogórków kwaszonych (500 g)
  • korpus kulinarny z kurczaka obrany z tłuszczu lub udko kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • szczypiorek do dekoracji
  • koperek
  • sól wg uznania
  • przyprawy: 10 ziaren pieprzu ziarnistego, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
  • kawałek dowolnego mięsa np. królik, skrzydło z indyka itp.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ewentualnie śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka z wodą wrzucamy mięso, obrane i umyte warzywa w całości (bez ziemniaków), kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy.

  • W czasie, kiedy zupa się gotuje, trzemy na tarce o drobnych oczkach kwaszone ogórki i przesmażamy je na patelni. Ich smak bardzo wzbogaci dodatek łyżki masła.

  • Po ok. 30 minutach gotowania wywar jest gotowy. Wyjmujemy z garnka warzywa. Marchewkę i mięso kroimy, i zostawiamy w zupie, resztę odstawiamy i zużywamy do innej potrawy np. sałatki warzywnej.

  • Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotujemy je do miękkości.

  • Do wywaru dodajemy przesmażone ogórki i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy do smaku sól i koperek oraz oliwę z oliwek. Zaprawiamy śmietaną według uznania.