Zupa krem z selera: przepis na pyszne danie z niedocenianego warzywa

Zupa krem z selera: przepis na pyszne danie z niedocenianego warzywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa krem z selera - smaczna i niskokaloryczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa krem z selera korzeniowego - jak przygotować tę prostą, pyszną zupę? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis i odkryj to nieco zapomniane warzywo. Pamiętaj! Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler ma ich zdecydowanie najmniej!

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy Hollywood. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html

Składniki

  • półtora selera

  • 3 ziemniaki

  • pietruszka

  • duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g sera topionego

  • 15 dag sera żółtego

  • 2 podudzia z kurczaka

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oleju na złocisty kolor.

  • Przygotuj wywar. Możesz przygotować go z kurczaka lub innego mięsa i dodaj do niego pietruszkę.

  • Obierz ziemniaki i selera. Pokrój je w drobną kostkę, następnie podsmaż, aż się zarumienią.

  • Wszystkie podsmażone składniki przełóż do wywaru. Poczekaj, aż całość przestygnie.

  • Po kilkunastu minutach dodaj serek i wszystko razem zmiksuj na jednolitą konsystencję.

  • Tak przygotowany krem udekoruj grubo zmielonym pieprzem i startym serem żółtym.