Zupa krem z brukwi - kaszubski specjał na nowo odkryty

2021-03-29
Zupa krem z brukwi - kaszubski specjał na nowo odkryty
Autor: Shutterstock Zupa krem z brukwi
łatwy
15 min
4

Polecamy zupę krem z brukwi - kaszubski specjał. Brukiew to warzywo bardzo cenne, ale przez wiele lat niedoceniane, bo kojarzyło się z biedą i czasami historycznych zawieruch, kiedy niewiele ponad brukiew było dostępne do jedzenia. Teraz to potrawa wraca do łask i jest serwowana z dumą w doskonałych restauracjach, nie tylko regionalnych. Zima to sezon na brukiew, gdyż najlepsze walory smakowe można z niej wydobyć, gdy jest lekko przemrożona.

SKŁADNIKI

  • 1 kg brukwi
  • 2 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 l mleka
  • 2 łyżeczki suszu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn suszony pół łyżeczki lub świeży 1 gałązka
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukiew i pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę i wrzucić do garnka z mlekiem, solą, pieprzem, suszem warzywnym i rozmarynem.
  • Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić. Gdy zmięknie dodać do warzyw i wszystko gotować do miękkości (ok 30 min.).
  • Lekko przestudzić, zblendować i podawać z pieczywem albo grzankami, posypane zieleniną, ew. z  kleksem śmietany.