Sycąca zupa z pomidorów i soczewicy

2021-03-29
Marta Balko
Sycąca zupa z pomidorów i soczewicy
Autor: Shutterstock Zupa z soczewicy i pomidorów to idealna porcja warzyw i węglowodanów
łatwy
25 min
4

Masz ochotę na smaczną i sycącą zupę? Wypróbuj nasz przepis na oryginalną pomidorówkę z soczewicą.

SKŁADNIKI

  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 4 średnie pomidory
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa masła
  • liść laurowy
  • posiekana natka pietruszki
  • ostra papryka w proszku
  • do smaku: bazylia, oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie zrumienić na maśle.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę. Marchew pokroić w talarki.
  • Soczewicę zalać litrem wody, dodać liść laurowy i gotować do miękkości (ok. 15 minut).
  • Przed końcem gotowania dodać pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek. Doprawić do smaku.
  • Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki.
Marta Balko