Rozgrzewający krem z marchewki: pyszna zupa na chłodne dni

Rozgrzewający krem z marchewki: pyszna zupa na chłodne dni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marchwkowa zupa jest łatwa do przyrządzenia, smaczna i zdrowa

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa krem z marchewki z dodatkiem imbiru i czosnku  to rozgrzewająca propozycja na chłodne dni. Doskonale smakuje bo duet marchewka i imbir jest nadzwyczaj zgodny, a na dodatek dostarcza witamin i mikroelementów.

Składniki

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • pięć dużych marchewek
  • jedna pietruszka
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • korzeń imbiru (2-3 cm)
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na maśle szklimy cebulę i czosnek, dodajemy kmin rzymski. Po chwili dorzucamy marchewki i pietruszkę pokrojone w cienkie talarki. Smażymy około kwadransa, mieszając od czasu do czasu.

  • Imbir ścieramy na tarce i dodajemy do warzyw. Zalewamy wszystko bulionem, solimy, pieprzymy i dosypujemy kurkumę, gotujemy przez 30 minut. Na koniec wszystko miksujemy.

  • Do podania możemy dodać groszek ptysiowy, świeżą bazylię lub tymianek, kroplę zredukowanego octu balsamicznego, a nawet odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego. Dla lubiących mięso: kilka podsmażonych plastrów chudego, wędzonego boczku.