Ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą

Ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą

Autor Zdjęcia: Wydawnictwo Burda

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa pomidorowa budzi wspomnienia dzieciństwa. Niewiele dań - odpowiednio przyrządzonych - może smakować tak wybornie - piszą Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Jest też pełna różnych rodzajów błonnika i zdrowych substancji. A likopen w pomidorach jest dobry m.in. na prostatę. Dodajmy, że ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą, przygotowana jest na bazie soku pomidorowego. Łatwa i szybka zupa dla każdego!

Składniki

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 3 szalotki

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka nasion kolendry

  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego

  • 800 ml soku pomidorowego

  • 200 ml wody

  • 1 i 1/5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

  • sól

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • 6-8 liści selera naciowego lub śwież kolendra do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przekrój papryczkę chili na pół i usuń gniazda nasienne.

  • Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.

  • Na średnim ogniu podsmażaj z oliwą pokrojoną papryczkę chili, cebulę i czosnek - uważaj, żeby się nie przypaliły - 1-2 minuty.

  • Dodaj nasiona kolendry i kopru włoskiego i smaż jeszcze 1 minutę.

  • Dodaj sok pomidorowy i wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.

  • Dodaj soczewicę.

  • Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny, podgrzej i udekoruj liśćmi selera naciowego. 

Ocena: 4,5