Zupa krem z ziemniaków z chrupiącymi grzankami: przepis

Zupa krem z ziemniaków z chrupiącymi grzankami: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krem z ziemniaków jest tania i bardzo łatwa w przygotowaniu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa krem z ziemniaków jest smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podajemy przepis bazowy na krem z ziemniaków, który można dowolnie rozbudowywać, np. dorzucając do zupy paseczki uprażonego na chrupko bekonu czy warzyw.

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g startego sera (najlepiej parmezanu, ale resztka zwykłego żółtego sera też się sprawdzi)
  • sól, pieprz, majeranek lub gałka muszkatołowa (jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza)
  • kieliszek wytrawnego alkoholu (najepiej sprawdzi się koniak)
  • kilka kromek chleba razowego lub bułka wrocławska na grzanki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć do rondla na roztopione sklarowane masło. Niech się dusi do miękkości (możesz podlać odrobiną wody, gdyby zaczęła się przypalać), dodaj sprasowany czosnek.

  • Obierz i pokrój drobno ziemniaki, dodaj je do uduszonej cebuli. Następnie dodaj przyprawy.

  • Ostrożnie zalej potrawę wrzątkiem, tak by woda przykryła wszystkie składniki. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Zmiksuj, dodaj drobno starty ser. Tuż przed podaniem dodaj wytrawny alkohol.

  • Grzanki: podsmaż drobno krojone pieczywo na maśle albo podpiecz w piekarniku. Serwuj z zupą.