Kokosowo-marchewkowa zupa-krem - wykwintna i delikatna

Kokosowo-marchewkowa zupa-krem - wykwintna i delikatna

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa krem kokosowo-marchewkowa ma egzotyczny smak, który zawdzięcza mleczku kokosowemu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pyszna zupa krem kokosowo-marchewkowa jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jednak egzotyczny posmak mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest też oryginalna i wykwintna.

Składniki

  • 6 marchewek

  • 2 nieduże cebule

  • czosnek

  • mleko kokosowe

  • chili

  • mięta

  • olej sezamowy

  • kminek

  • kolendra

  • curry

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę posiekać. Marchewki pokroić w plastry. Chili pokroić, wydłubać pestki i posiekać. Czosnek posiekać.

  • Olej sezamowy rozgrzać na patelni, dodać cebulę i czosnek. Wrzucić chili, łyżeczkę curry i smażyć przez 4 minuty.

  • Do garnka włożyć marchewki, zalać je mlekiem kokosowym i dorzucić usmażoną cebulę razem z przyprawami. Całość gotować przez 20 minut, do momentu aż marchewki będą miękkie.

  • Zupę zmiksować na krem. Doprawić według uznania kminkiem, kolendrą, solą i pieprzem.

  • Dla smaku i dla ozdoby zupę można podawać z listkami mięty.

Ocena: 0