Katarzyna Skrzynecka gotuje light: zobacz przepis na jej zupę-krem z ogórków małosolnych
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Katarzyna Skrzynecka (49 l.) na swoim Instagramie pochwaliła się, że gotuje w wersji light. Zaprezentowała zupę, którą jak sama przyznaje „Spróbowałam w restauracji i wypróbowałam odtworzenie przepisu w domu... na "czuja"
Zobacz wpis Katarzyny Skrzyneckiej prezentujący fenomenalną zupę-krem z ogórków małosolnych w wersji light:
Zobacz także: KRÓLESTWO ZUP - najlepsza książka kulinarna roku
SKŁADNIKI
- 8 ogórków małosolnych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/4 selera bulwiastego
- 1 mały słoik chrzanu z kwaskiem cytrynowym
- olej z pestek dyni
- pestki dyni do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć i obrać.
- Włożyć do garnka, wlać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości warzyw. Warzywa wyjąć i zużyć na sałatkę. Można również pozostawić je w zupie, ale będzie wtedy mniej ogórkowa, a bardziej warzywna.
- Dodać starte ogórki małosolne i chrzan. Gotować jeszcze 15 minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni.
- Zupę podawać polaną kilkoma kroplami oleju z pestek dyni i posypaną prażonymi pestkami dyni.