Tort amaretto - łatwy i idealny na różne okazje!

2021-03-29
Tort amaretto - łatwy i idealny na różne okazje!
Autor: Shutterstock Delikatne i chrupiące placki z ciasta piaskowego z masą z bitej śmietany z likierem migdałowym to prawdziwa uczta dla łasuchów.
średni
45 min
4

Lekki tort amaretto zawsze się udaje, choć jego przygotowanie wymaga nieco czasu. Jednak wbrew pozorom nie jest trudne, a tort smakuje wyśmienicie i nadaje się do uświetniania rodzinnych uroczystości.

SKŁADNIKI

  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • tłuszcz do formy
  •  
  • Krem
  • 60 dag śmietany kremówki
  • 3 torebki zgęstnika do śmietany
  • 9 łyżek likieru amaretto
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jedno jajko rozbić, oddzieli żółtko od białka. Żółtko ucierać z cukrem i drugim całym jajkiem, tłuszczem i szczyptą soli.
  • Oba rodzaje mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia. Dodać do masy jajecznej
  • Wlać mleko.
  • Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wlać 1/4 (lub 1/3)  przygotowanego ciasta - posypać 1/4 (lub 1/3) płatków migdałowych.
  • Piec 10 minut w temperaturze 220ºC, po 7 minutach  ciasto posmarować odrobiną rozmąconego białka i dopiec. W podobny sposób upiec pozostałe 3 (lub 2) placki.
  • Śmietanę ubić z likierem i sokiem cytrynowym. Pod konic ubijania dodać zgęstnik.
  • Placki przełożyć masą śmietankową - nie smarować wierzchniego placka.
  • Ostatni placek posypać ozdobnie cukrem pudrem - można skorzystać z gotowych szablonów. Jeśli ten sposób wykończenia nam nie odpowiada - możemy ort ozdobić klasycznie.