Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Smażone lane ciasto to niemiecki wynalazek zwany strauben. Chrupiące z wierzchu ciastka o subtelnym smaku są idealne na koniec karnawału. Przepis na ciasto lejkowe, bo lane przez lejek, zamieścił w swojej książce Stanisław Czerniecki w roku 1682. Niemieccy imigranci zaszczepili miłość do funnel cake również w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularne również dzisiaj. Wypróbuj ten przepis i ciesz się delikatnymi i chrupiącymi lanymi chrustami prosto z własnej patelni. Z tej proporcji składników otrzymasz 8 ażurowych placków.
Zobacz także, jak smaży się bardzo podobne chrupkie lane ciasto w Indiach. Zobacz przepis na >>> jalebi
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia w głębokim tłuszczu
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce ubij jajka. Dodaj mleko, wodę i wanilię, dobrze wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
- Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki. Ciasto przelej do dzbanka z dzióbkiem lub wykorzystaj plastikowe opakowanie po keczupie lub musztardzie.
- Na głębokiej żeliwnej lub elektrycznej patelni rozgrzej olej.
- Trzymając dziobek naczynia lub butli kilka centymetrów nad gorącym olejem wylej ciasto kolistymi ruchami, pokrywając ażurem całą powierzchnię. Powstanie w ten sposób rodzaj placka z dziurkami.
- Smaż na złoty kolor, 2 minuty z każdej strony. Gotowe ciasto przełóż na papierowe ręczniki.
- Posyp cukrem pudrem i podawaj póki ciepłe.