Oliebollen - pączki holenderskie. Doskonały przepis na tłusty czwartek! [WIDEO]
W tłusty czwartek wypróbuj przepis na oliebollen, smaczne pączki holenderskie z brzoskwiniami i rodzynkami. To świetna alternatywa dla tradycyjnego pączka z lukrem, jakich pełno w cukierniach. Pączki holenderskie oliebollen wcale nie są trudniejsze do zrobienia, dlatego warto skusić się na mały eksperyment. Oto przepis na klasyczne pączki holenderskie z rodzynkami.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 80 g drożdży
- 100 g rodzynek
- brzoskwinie z puszki
- 100 ml rumu
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 kg smalcu
- 40 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie odsącz z soku i pokrój w kostkę. Dodaj rodzynki, zalej rumem i odstaw.
- W miseczce rozkrusz drożdże i dodaj 3 łyżeczki cukru. Wlej letnie mleko, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Jajka i żółtka utrzyj z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj rozczyn i mieszając stopniowo dodawaj mąkę. Następnie dodaj twaróg. Ciasto zagnieć, dokładnie wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Rozgrzej smalec do temperatury 180 stopni C (w rondlu lub we frytkownicy).
- Łyżką odrywaj kawałki ciasta. W środek włóż brzoskwinie i rodzynki.
- Smaż na tłuszczu, aż nabiorą brązowego koloru. Wyjmuj łyżką cedzakową. Po odsączeniu na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem.