Sok z mrożonej aronii: przepis na sok aroniowy, który pokochasz (i twoje zdrowie też!)

Sok z aronii mrożonej: przepis na domowy sok
Autor: com/ Shutterstock Sok z aronii
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sok z mrożonej aronii to prawdziwa bomba zdrowia – pełna antyoksydantów, które wspierają odporność, chronią serce i spowalniają procesy starzenia. Ten naturalny eliksir to nie tylko świetny napój, ale i idealny dodatek do herbaty, szczególnie w chłodne dni. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować domowy sok z aronii, który pokochasz za smak i właściwości.

Aronia ma szereg prozdrowotnych właściwości - pomaga obniżyć ciśnienie i pozbyć się złogów cholesterolowych. Wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga przy problemach z krążeniem. Jest silnym przeciwutleniaczem. Warto więc robić z niej przetwory.

Dlaczego mrozimy aronię przed przygotowaniem przetworów?

Aronia, tak jak tarnina lub jarzębina, zawiera gorycze i garbniki. W smaku jest cierpko-gorzka. Związki te pod wpływem niskich temperatur ulegają rozpadowi i tracą swoje właściwości. Owoce stają się słodsze. Jeśli zbieracie aronię po pierwszych przymrozkach, to nie musicie ich przemrażać w zamrażarce. Natura zrobi to za was. 

Jak zrobić sok z aronii?

Istnieją dwa sposoby na przyrządzenie soku z aronii. Jeden to zasypanie owoców cukrem i odstawienie ich na tydzień, aby puściły sok. Drugi to zagotowanie owoców z cukrem. Osobiście wolę ten drugi, szybszy i pewniejszy sposób. Dlaczego? Kilka razy zdarzyło mi się, że sok zamienił się w wino... Zobacz: Domowe wino z aronii - przepis na wino aroniowe domowej roboty

SKŁADNIKI

  • 1 kg aronii
  • 1-2 kg cukru (w zależności od tego czy wolimy sok bardziej lub mniej słodki)
  • 1,5 l wody
  • 25 liści z czarnej porzeczki
  • 2 dag kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce aronii przebrać, usunąć szypułki. Umyć i osuszyć. Przełożyć do woreczka na mrożonki. Zamrażać przez 24 godziny.
  • Do dużego garnka z grubym dnem wsypać zamrożone owoce, dodać umyte liście, wsypać cukier i kwasek, dolać wodę.
  • Zagotować i gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 30 minut. Odstawić do ostudzenia.
  • Wyjąć liście, przecedzić sok. Osoby, które lubią sok bardziej, gesty mogą przetrzeć owoce i dodać je do soku.
  • Sok z aronii ponownie zagotować, gorący wlewać do wyparzonych słoików lub butelek. Po zakręceniu pasteryzować sok ok. 15 minut. 
Beszamel: Aronia
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej