Sałatka z grillowanym arbuzem

Sałatka z grillowanym arbuzem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z grillowanym arbuzem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Arbuza można jeść na kilka sposobów. Jest niskokaloryczny i zawiera dobroczynny likopen (tak jak pomidory). Warto w sezonie wypróbować przepis na sałatkę z grillowanym (lub smażonym) arbuzem.

Składniki

  • 1 nieduży arbuz bez skóry, pokrojony w pięciocentymetrowe plastry
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 szklanki liści sałaty rzymskiej (ściśle upchniętych)
  • 1/2 szklanki słupków migdałów, lekko prażonych
  • 1/4 szklanki szalotki pokrojonej w talarki
  • 12 rzodkiewek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Arbuz umyj i pokrój na pięciocentymetrowe plastry, skrawając z nich skórę. Z kawałków wytnij trójkąty, pasujące wielkością do talerza z sałatą.

  • Wszystkie kawałki posmaruj z jednej strony oliwą z oliwek. Na średnim płomieniu rozgrzej patelnię grillową. Ułóż kawałki arbuza posmarowaną stroną na dół i smaż, aż się zrumienią. Za pomocą dużej szpatułki lub szczypiec zdejmuj z patelni i układaj na schłodzonym talerzu, gorącą stroną do góry. (Jeśli nie masz patelni grillowej, możesz usmażyć arbuza na zwykłej).

  • Obcięte kawałki arbuza wyciśnij w sicie, sok zbieraj do miseczki. Odmierz jedną szklankę soku, wlej go do rondla razem z octem i zagotuj. Zmniejszaj płomień, duś bez przykrycia przez około 15 minut, aż sos zredukuje się do mniej więcej 1/4 szklanki.

  • Przelej do miseczki, wlej resztę oliwy, cały czas ubijając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj sałatę, migdały i rzodkiewki.
    Wymieszaj. Sosem delikatnie oblej kawałki arbuza.