Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, marchewki, ogórka i cebuli doskonale pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Surówka z pekinki i warzyw jest rześka, soczysta i chrupiąca. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt oszałamiający. Wypróbuj przepis na surówkę obiadową z łatwo dostępnych składników i ciesz się ich orzeźwiającym smakiem.
SKŁADNIKI
- 1 kapusta pekińska ok. 500 g
- 1 czerwona papryka
- 1 dorodna marchewka
- 1 świeży ogórek wężowy
- 1 czerwona cebula średnich rozmiarów
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 łyżka nasion sezamu
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płynnego miodu lub tyle samo cukru
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ocet wymieszać z wodą, sosem sojowym, miodem. Dodać olej i kilka kropel oleju sezamowego (nie jest to konieczne), dobrze zmieszać, odstawić.
- Kapustę poszatkować, czerwoną cebulę pociąć w półtalarki, dymkę posiekać na małe kawałki.
- Paprykę i marchew pociąć na zapałkę. Ogórka przekroić wzdłuż na cztery wąskie paski, które pokroić na kawałki.
- Warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i ponownie wymieszać, posypać sezamem i od razu podawać.