Co zrobić z soi? Chrupiąca sałatka confetti z soją i papryką

Co zrobić z soi? Chrupiąca sałatka confetti z soją i papryką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z ziaren soi można zrobić szybką, chrupiącą sałatkę z dodatkiem papryki, cebuli i ziół

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Soja - nazywana w Chinach żółtym klejnotem - zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, zdrowego tłuszczu i witamin. Poznaj przepis na pyszną, zdrową i lekką sałatkę z soi i papryki. Przepis z pewnością zachwyci wegetarian, ale i mięsożercy mogą się zainspirować.

Składniki

  • 300 g soi wymoczonej i ugotowanej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • 2 duże papryki, najlepiej w różnych kolorach, pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • posiekany pęczek natki lub świeżej bazylii
  • sól do smaku
  • przyprawy, np. pieprz, chili, curry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj oliwę z octem, dodaj paprykę, cebulę, soję i natkę lub bazylię. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki. 

  • Sałatkę można też sporządzić z innych warzyw, np. ogórków, cukinii, selera itp.