Sałatka z fasoli "jaś", boczku i pieczarek: przepis na szybką sałatkę
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sałatka z fasoli jaś, boczku i pieczarek jest bardzo sycąca, dlatego doskonale sprawdzi się jako przekąska do pracy, albo do szkoły. jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt zniewalający. Podajemy prosty przepis na szybką sałatkę fasolową.
SKŁADNIKI
- 20 dag fasoli “jaś”,
- 20 dag małych pieczarek
- 20 dag bakłażana
- 10 dag wędzonego boczku
- 10 dag cebuli pokrojonej w piórka
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu estragonowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy, aż będzie miękka, odcedzamy i studzimy.
- Pieczarki kroimy na plasterki, bakłażana w kostkę, a cebulę w piórka, a następnie dusimy warzywa i dodajemy do fasoli.
- Z oliwy, miodu, octu, soli i pieprzu przyrządzamy sos, którym polewamy warzywa.
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na krucho. Dodajemy razem z tłuszczem do fasoli z warzywami.
- Całość posypujemy natką pietruszki.