Klasyczna sałatka caprese: przepis na włoski przysmak
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Sałatka caprese to jedno z ulubionych dań Włochów. Wybornie smakuje, a za sprawą kolorów - pięknie wygląda. Można powiedzieć, że to potrawa narodowa, bo jest złożona z trzech barw, które znamy z włoskiej flagi: zielonej, białej i czerwonej. Jak zrobić sałatkę caprese - idealną na przystawkę, lekki lunch lub kolację? Podajemy klasyczny przepis.
SKŁADNIKI
- kilka kulek mozzarelli z zalewy (najlepiej mozzarella di bufala)
- 3-4 duże pomidory
- listki bazylii
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory i mozzarellę kroimy w 0,5-centymetrowe plastry.
- Układamy naprzemiennie na talerzu i posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
- Polewamy oliwą z octem, solimy i pieprzymy do smaku.