Mini pulpeciki do rosołu: przepis na pyszny dodatek do rosołu

2021-03-29
Mini pulpeciki do rosołu: przepis na pyszny dodatek do rosołu
Autor: Shutterstock Mini pulpeciki z delikatnego mięsa drobiowego lub cielęcego to idealny dodatek do pysznego rosołu.
łatwy
0 min
4

Rosół podany z pulpecikami staje się bardzo sycącą zupą i może stanowić jednodaniowy obiad. Jak zrobić mini pulpeciki z mięsa drobiowego, które zmienią rosół w jednogarnkowe danie?

 

Niektórzy gotują pulpeciki bezpośrednio w rosole, ale przez to zupa przestaje być klarowna, a pulpeciki pozostawione w niej np na drugi dzień także tracą na konsystencji i smaku. Lepiej więc ugotować pulpeciki oddzielnie i porcjować w miarę potrzeb i apetytów biesiadników.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mięsa drobiowego mielonego (może być pół na pół zmieszane z cielęciną)
  • 1 mała bułka namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • mąką do obtoczenia pulpecików

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wymieszać z bułką, przyprawami i jajkiem. Dobrze wyrobić na gładką masę.
  • Rękami wysmarowanymi tłuszczem toczyć z mięsa malutkie pulpeciki i obtaczać je w mące.
  • Pulpeciki gotować we wrzącej osolonej wodzie, ok. 5 minut. Odcedzić, ostudzić.
  • Pulpeciki podawać w gorącym rosole.