Idealny rosół z kury: sprawdzony przepis!
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Rosół z kury to chyba ulubiona potrawa wszystkich Polaków. Kojarzy nam się z niedzielnym obiadem u babci. Jak się okazuje, rosół z kury jest bardzo łatwy do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1/2 świeżej kury, obrana z nadmiaru tłuszczu
- pęczek włoszczyzny, z dużą ilością marchewki i kawałkiem włoskiej kapusty
- 1 cebula
- kilka ziaren pieprzu
- przyprawy - sól, pieprz mielony, domowa jarzynka lub domowa kostka rosołowa,
- ew. listek laurowy i ziele angielskie,
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurę należy podzielić na 4 części, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody.Wody musi być tyle, by mięso swobodnie w niej pływało.
- Dodać ziarna pieprzu, ewentualnie listek laurowy i ziele angielskie oraz domową jarzynkę lub kostki rosołowe.
- Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie prawie miękkie. Rosół ma tylko "mrugać". Na bieżąco usuwać szumowiny, a poziom płynu uzupełniać dolewając zimnej wody - spowoduje to opadanie na dno osadów z mięsa.
- Włoszczyznę oczyścić i obrać, opłukać. Cebulę przekroić na połowę i każdą połówkę zrumienić nad gazem (wręcz lekko przypalić).
- Na pół godziny przed końcem gotowania do kury dodajemy włoszczyznę, a na 15 minut przed końcem kapustę włoską i przypaloną cebulę.
- Przed podaniem rosołu wyjmujemy włoszczyznę i mięso. Marchew kroimy w talarki, układamy po kilka na talerzach. Zupę przecedzamy i zalewamy nią makaron ułożony w talerzach, posypujemy natką.