Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis

2021-03-29
Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis
Autor: Shutterstock Rolady to zawsze słodki hit na spotkaniach w gronie bliskich osób
łatwy
30 min
4

Zobacz, jak szybko zrobić pyszną roladę z bananami i bitą śmietaną. Choć jest nieco kaloryczna, warto się na nią skusić! Podajemy dobry, sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 4 jaja
  • 200 g cukry pudru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 banany
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw trzeba ubić jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  • Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową, trzeba ją równo rozsmarować. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C, należy jednak pilnować ciasta, żeby się nie przypiekło.
  • Po wyjęciu z pieca odwracamy ciasto i odrywamy papier i czekamy, aż ciasto wystygnie. Gdy to nastąpi, ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Rozgniatamy banany, które rozsmarowujemy na biszkopcie.
  • Na warstwę bananów kładziemy warstwę bitej śmietany. Następnie powoli zwijamy roladę. Najlepiej włożyć ją do lodówki i schłodzić.
Redakcja
więcej