Rolada z bananami i bitą śmietaną: podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zobacz, jak szybko zrobić pyszną roladę z bananami i bitą śmietaną. Choć jest nieco kaloryczna, warto się na nią skusić! Podajemy dobry, sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 4 jaja
- 200 g cukry pudru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nadzienie:
- 500 ml śmietany 36%
- 3 banany
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw trzeba ubić jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową, trzeba ją równo rozsmarować. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C, należy jednak pilnować ciasta, żeby się nie przypiekło.
- Po wyjęciu z pieca odwracamy ciasto i odrywamy papier i czekamy, aż ciasto wystygnie. Gdy to nastąpi, ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Rozgniatamy banany, które rozsmarowujemy na biszkopcie.
- Na warstwę bananów kładziemy warstwę bitej śmietany. Następnie powoli zwijamy roladę. Najlepiej włożyć ją do lodówki i schłodzić.