Dżem truskawkowy bez konserwantów. Przepis na naturalny dżem domowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dżem truskawkowy cieszy się dużą popularnością w polskich sklepach. Przywodzi na myśl wakacje, beztroskę, wolność i owoce pachnące słońcem. A co by było, gdyby zrobić go samodzielnie? Prostota przepisu na dżem truskawkowy udowadnia, że nie jest to trudne zadanie.
Domowy dżem truskawkowy kochają i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich chałek, naleśników, racuszków, ciast, tartaletek. Dżem truskawkowy dobrze smakuje zimą, gdy wspominamy letnie chwile i tęsknie spoglądamy w kalendarz, odliczając dni do wakacji. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem truskawkowy domowy. Wtedy mamy nie tylko pewność, że w środku nie znajduje się żadna chemia, a truskawkowy smak faktycznie ma coś wspólnego z owocami, ale również radość, że sami zrobiliśmy taki smakołyk.
Smak dżemu truskawkowego można podkręcić dodając do niego rozmaite przyprawy czy dodatki. Truskawki doskonale komponują się z wanilią, migdałami, czekoladą deserową i białą. Pasują do niego też dodatki innych owoców, a także alkoholu (procenty z niego odparowują, smak zostaje). W związku z tym dodając do każdego słoiczka inne dodatki możemy cieszyć się różnymi smakami truskawkowego rarytasu całą zimą.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie wsypujemy do garnka, dodajemy cukier oraz sok z cytryny.
- Dżem z truskawek możemy zrobić na dwa sposoby: metodą babciną lub nowoczesną. Dżem truskawkowy wg przepisu babci polega na tym, że przygotowując go rezygnuje się z chemicznych dodatków. Dżem truskawkowy polega na powolnym gotowaniu owoców do momentu, w którym zgęstnieją i uzyskają konsystencję dżemu. Trwa to zwykle około 3 godzin.
- Ci, którzy są w ciągłym niedoczasie, mogą zrobić szybki dżem truskawkowy i skorzystać z metody bardziej współczesnej. Do owoców trzeba dodać zagęstnik (dżemfix, żelfix albo naturalną pektynę itp.), dzięki czemu znacznie skraca się czas przygotowywania dżemu.