Ogórkowe kimchi: przepis na kiszone ogórki po koreańsku
2021-07-16
łatwy
30 min
4
Ogórkowe kimchi to niebanalny przepis na kiszone ogórki w stylu koreańskim. W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chili to po prostu kimchi. Zazwyczaj kisi się na kimchi: ogórki, rzepę i kapustę pekińską. Sposób przygotowania kichmi na zimę - kimjang - został w 2003 roku wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi z ogórków, pikantna sałatka ogórkowa, będzie miłą odmianą dla was i waszej rodziny. Więcej o kiszeniu ogórków i tajemnicach fermentacji przeczytacie tutaj.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżeczki soli kamiennej
- 2 łyżki sproszkowanego chili
- 2 łyżki startego korzenia imbiru
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 młode cebulki ze szczypiorem, pocięte
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę.
- Ogórki pociąć wzdłuż na 6 lub 8 części.
- Ogórki przełożyć do dużej miski, posypać solą, chili, imbirem, czosnkiem i szczypiorem, dodać sos sojowy. Wymieszać, tak aby przyprawy pokryły wszystkie ogórki.
- Ogórki przełożyć do wyparzonego naczynia lub słoików. Dodać wodę, tak aby przykryła ogórki. Naczynie przykryć gazą lub czystą ściereczką i pozostawić na 1 dobę w temperaturze pokojowej.
- Po dobie ogórki schować do lodówki. Po 3 dobach będą gotowe do jedzenia.
- Jeśli chcecie zachować je na dłużej, a im dłużej stoją tym są lepsze. Po dobie fermentacji w temperaturze pokojowej, naczynie lub słoiki szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodzie. Zjadać w miarę potrzeby.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?