Kapusta kiszona z burakami - przepis na zdrowie i urodę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kapusta kiszona z burakami to pomysł na zdrową i smaczną kiszonkę z wczesnej kapusty i buraków. Miodowa solana użyta do kiszenia, przyspiesza ten proces. Dlatego jest to produkt krótkotrwały, do szybkiego zjedzenia. Jeśli chcecie zachować ten smak na dłużej - niezbędne jest po zakiszeniu pasteryzowanie. Samodzielne zakiszenie warzyw sprawi wam radość, a ich orzeźwiający smak zachwyci waszych bliskich. Kapusta kiszona z burakami pasuje do wieprzowiny i wołowiny, zarówno pieczonych, jak i duszonych.
ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto jeść kiszonki
SKŁADNIKI
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 2 średnie buraki
- 2-3 liście laurowe
- 6-8 ziaren pieprzu
- 1 strączek suszonego chilli lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
- 1 łyżka rodzynek
- marynata: 1 litr wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę grubo poszatkować, buraki zetrzeć na tarce o grubych otworach.
- W wyparzonym słoju z szerokim otworem lub kamiennym garnku układać warstwami naprzemiennie kapustę i buraki. Każdą warstwę uzupełnić przyprawami: pokruszonym listkiem laurowym, pieprzem, chilli oraz rodzynkami. Układać w słoju po 4 warstwy warzyw. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
- Przygotować marynatę z gorącej wody, soli i miodu. Gorącą marynatą zalać warzywa.
- Warzywa nakryć odpowiedniej średnicy spodkiem lub małym talerzykiem, który obciążyć słoikiem wypełnionym wodą. Ostawić na 5-6 dni.
- Tak przygotowane warzywa po 5-6 dnia można już jeść.